In English In Spanish In German In French In Dutch In Italian In Russian

Elftown - Hoe het werkt

Over het algemeen is Elftown zelfuitleggend, maar er zijn een paar dingen die moeilijk zijn om meteen te begrijpen. Laten we starten met je huis.

Je huis en je attributen

Ieder lid heeft zijn eigen pagina, (huis) of "house" genaamd. Alles over dat lid is te zien op deze pagina. Dit is ook een plaats om informatie over jezelf te vernieuwen en afbeeldingen te uploaden.

Toewijzingen zijn van een van deze klasses:

numberDit is een klasse van toewijzingen die te maken hebben met getallen zoals leeftijd of gewicht. Het is maar één getal dus probeer het niet te schrijven als '1 m en 89 cm'. Schrijf inplaats daarvan '189' (Als je inches gebruikt zal het erg verwarrend zijn, dus doe dat niet). Zet ook geen komma neer, want de nummers kunnen geen decimalen hebben. Nul kiezen is hetzelfde als niks kiezen.
select oneDit is een klasse van toewijzingen zoals geslacht en lichaamsbouw. Hier mag je maar één keuze maken in de toewijzingen. Je kunt ook niks kiezen en daarmee "mysterieus en lui" lijken.
select manyDit zijn toewijzingen zoals interesses en waar je Elftown mee helpt. Je mag zoveel alternatieven kiezen als passend lijkt voor jou. Sommige alternatieven zijn een beetje vreemd, zoals degenen onder Elftown work:

Town Guards Dit zijn mensen die de forums en de rest van Elftown schoon van criminelen houd. Je kunt alleen kiezen voor deze toewijzing als je bent aangesteld door de mayor.
Secret agents Deze mensen glippen in en lezen de berichten van leden, onderzoeken waar de computer van deze persoon zich bevindt en doen allerlei dingen die zij zullen ontkennen te doen. Je kunt deze toewijzing wederom echter alleen kiezen als je ervoor bent aangesteld door de mayor.
Building workers Building workers creëren afbeeldingen en stellen layouts en dat soort dingen samen. Het is OK om te zeggen dat je een "building worker" bent, maar dan zou het wel eens kunnen dat iemand je vraagt om iets te maken.
Inspector Dit zijn gewoon normale leden die geinteresseerd zijn in het testen van nieuwe dingen en zeker maken dat deze goed werken. Ook zijn deze perfect in het gebruiken van de Engelse taal. Als je deze toewijzing kiest, wordt er van je verwacht dat je fouten rapporteert.
Magicians Deze rare wezens doen de programmeringsmagie die Elftown laat werken. Elftown "magicians" zijn aangesteld door de mayor.
Mayor Kies deze toewijzing als je mij bent. Alleen ik kan mij zijn (aldus [Hedda]).
string Dit is een korte tekst zoals een naam. Toewijzingen in tekst-soort kunnen niet bestaan uit oneindige getallen of letters,maar hoeveel verschilt. Een naam kan 45 letters zijn. Het is niet mogelijk voor je om nieuwe lijnen te gebruiken, maar al het andere zou OK moeten zijn.
text Dit is een klasse van toewijzingen waar langere stukken tekst in staan, je beschrijving is een voorbeeld van dit type. Tekst zal worden afgebeeld zoals het geschreven is, zelfs als het een html-code is. Het is op deze manier gedaan:

Dubbele nieuwlijnen zullen worden vervangen met de HTML-tag <P>, dat betekend, dat het een nieuwe paragraaf zal worden.

Enkele nieuwlijnen zullen vervangen worden met <BR> (een nieuwline).

Dubbele spaties zullen vervangen worden met &nbsp; (Dat is een spatie in HTML)

Links kunnen geschreven worden als <URL:http://elfwood.lysator.liu.se/>, http://elfwood.lysator.liu.se/ , ftp://ftp.sunet.se/ of www.elfwood.com . Kijk hoe ik achter elke URL spaties heb moeten zetten behalve de eerste. Anders bevat de link ongewilde karakters.

Je kunt een link naar een ander lid creëren dor dit te schrijven: [lid_gebruikersnaam].

Je kunt ook ge-uploade afbeeldingen gebruiken met <IMG:http://ew2.lysator.liu.se/gfx/nym.jpg>. Gebruik geen te grote afbeeldingen! Als je afbeeldingen van Elftown wilt gebruik kun je hun grootte wijzigen door èèn of twee cijfers voor de ':' te schrijven, zoals dit: <IMG100:img/photo/someusername1023447121.jpg> (houd de huidige verhouding tussen breedte en hoogte, maar nieuwe breedte zal 100px zijn) of <IMG100*200:img/photo/myname1023447121.jpg> (formaat gewijzigd in 100*200).

Om te linken naar een poll (een enquête) kun je dit schrijven <POLL:4711> waar 4711 het poll-nummer is van de poll waar je naar toe wil linken.

Als je een lijn in cursief wil schrijven, begin de lijn dan met >. Dit is meestal gebruikt in de forums wanneer je reageert op een groot bericht en de tekst ervan kopieerd.

Je kunt ook de html-tags <h1>, <h2>, <b>, <i>, <center>, <hr> and <pre> gebruiken . Maar als je ze gebruikt zonder eind-tag (</h1> or </h2>) zullen ze niet werken.

Je kunt ook een link naar een Wiki-page met [w_wiki_page@wiki] maken. Het is niet mogelijk om iets anders dan de pagina naam in de link te schrijven.

Forum-berichtjes kunnen gelinkt worden met [posting-number], bijvoorbeeld [4711].

Privé berichten kunnen gelinkt worden met [message-number@], bijvoorbeeld [4711@]. (opmerking: alleen de zender en de ontvanger kunnen dat bericht lezen, dus het is redelijk nutteloos buiten de privé berichten om.)

Als je dingen wilt schrijven zonder ze in links om te zetten kun je !uQt! toevoegen ergens in die tekst zoals dit: <P!uQt!OLL:4711> en de !uQt! zal verwijderd worden, maar de tekst <POLL:4711> zal normale teks blijven.

imageDe afbeeldingen zijn los van de andere toewijzingen ge-update. Je kunt alleen JPEG, GIF en PNG afbeeldingen uploaden, maar zelfs andere formatten kunnen werken. De afbeelding kan niet groter zijn dan 500 pixels breed en 1000 pixels hoog. Het moet ook minder zijn dan 1048576 bytes. Dit zou genoeg moeten zijn voor de meeste afbeeldingen. Mocht je dit willen, dan kan je ook eventueel geanimeerde GIF-afbeeldingen uploaden.)

Je Notities

Als je een interessant bericht of lid vond waarvan je denkt dat je deze nog vaker wilt bekijken, of een bepaalde zoekopdracht hebt die je vaak uitvoert (zoek voor alle online Elfwood artiesten uit de VS bijvoorbeeld), dan kun je de Add-this-page-to-your-notes-button gebruiken die op die pagina's staan.

Niemand anders weet wat je als "notes" hebt, het is zeer privé. Maar om te zien welke pagina's je hebt genoteerd, zou je voor je eigen orde misschien beter noteren wat voor soort link het was.

Je Post

In je postvak kun je berichten sturen en ontvangen. Om een berichtje te verzenden kun je gewoon naar het huis van een lid gaan en jouw tekst in de berichtruimte invullen en versturen. Je kunt ook reageren op berichten die jij hebt gekregen van een lid. Normaal kan alleen degene die het berichtje zend je antwoord lezen. Elftown garandeert dit echter niet omdat er soms agenten zijn die berichten lezen om slecht gedrag te stoppen of om fouten te herstellen.

Wanneer je drukt op de show-knop en de brief wordt weergegeven kun je nog meer dingen zien naast het bericht zelf. Allereerst wordt het bericht nummer weergegeven. Het is niet erg interessant, maar het voelt goed om te weten dat je berichten genummerd en geordend zijn, niet?

Ten tweede vertelt het van wie het berichtje is en wie de ontvanger is. Vervolgens de datum dat het berichtje verzonden is, in het internationale format JAAR-MA-DA HO:MI:SE. De tijd die gebruikt wordt is UTC. In de zomer is het dezelfde als de Zweedse tijd, Centrale Europese Tiid (CET) en in de winter hetzelfde als de Engelse tijd. Je kunt de huidige tijd zien aan de rechterkant.

Dan zie je links naar de berichten en de reacties hierop (als die er zijn). Dit maakt het makkelijk om antwoorden te schrijven omdat de ontvanger altijd weet waar je over praat - door op de link naar het vorige bericht te klikken, kan de ontvanger zijn eigen bericht terug lezen. Zelfs als je na 7 dagen een antwoord schrijft als "GOED!".

Net als in je beschrijving kun je klikbare URLS schrijven en links creëren naar leden enzo wanneer je berichtjes schrijft.

Berichtjes worden los van elkaar verwijdert bij de zender en ontvanger. Uitzondering: Een ongelezen bericht dat is verwijdert door de zender, is evengoed verwijdert voor de ontvanger (deze kan hem dus niet openen).

"Message", "mail" en "letter" zijn woorden voor de berichten in je privé postvak. "Postings" of "posts" of zelfs "texts" zijn de berichten die jij schrijft in forums.

Geblokkeerde leden

Als mensente irritant worden, kun je ze blokkeren. Onderaan het 'huis' van het lid zie je een knop waarop staat "block this member", druk hierop en de persoon is geblokkeerd. Wanneer je van gedachten verandert, is dit de plek om ze te deblokkeren.

Zoeken naar leden

Je kunt zoeken naar leden die dichtbij leven of een bepaalde persoonlijkheid hebben. Als je een alternatief weglaat en zoekt voor niks, sluit je niemand buiten. Als je kiest van een van de vele alternatieven voor een toewijzing, sluit je iedereen die niet een van deze karakteristieken heeft buiten. Dus als je zoekt naar mensen die man of vrouw zijn, zul je geen mensen vinden die niet hebben opgeschreven welk geslacht ze zijn.

Voorbeeld: als je zoekt naar "katten" en honden" onder "other interests", zul je alleen mensen vinden die zijn geinteresseerd in honden en/of katten. Als je een alternatief hebt aangekruist zoals "beiden" onder "geslacht", zul je alleen leden vinden van beide geslachten (Dat kunnen koppels zijn en andere multi-mensen leden).

Zoeken op nummer kan zoals dit: "17" = alleen mensen die precies 17 in deze toewijzing hebben, leeftijd bijvoorbeeld , "-17" = mensen die minder hebben dan 17, "17-" = 17 of meer, "17-27" iets tussen 17 en 27.

Forums

In de Elftown forums kun je over veel dingen discussieren. Eerst moet je een lid zijn van een forum. Dat maakt het makkelijker om alleen de dingen te lezen waar jij in geinteresseerd bent.

Soms kan het nummer van ongelezen berichtjes te laag zijn. Dit is omdat zelfs verwijderde berichten geteld worden.

Als je op de 'Forums' knop klikt, word je naar een lijst van forums gebracht. hier kun je heen gaan om naar verschillende forums toe te gaan (en je erbij aan te sluiten). Je kunt je hier ook van een forum verwijderen, een forum op onderwerp lezen en de prioriteit ('prio') van een forum veranderen. Forums met een laag prioriteitsnummer worden voor de forums met een hoog prioriteitsnummer getoond en gelezen. De "go-to-next-posting" knop zal je alleen naar een ander forum brengen als er minstends 1000 verschil zit in de forum prioriteit. Forums waar je geen lid van bent worden onderaan de lijst getoond, ongeacht de prioriteit.

Anders dan andere webforums, houd Elftown bij welke berichten je gelezen hebt. Dit kan verwarrend lijken in het begin, maar je zult het snel erg handig vinden om makkelijk alle nieuwe berichten te lezen. De sleutel hiertoe is de go-to-next-posting-knop.

De go-to-next-posting-knop brengt je naar het volgende bericht dat je nog niet gelezen hebt. Maar dat hoeft niet perse het volgende bericht in tijd te zijn. Het heeft de voorkeur om je een recent antwoord te laten lezen van het bericht dat je op het moment leest. Als zo'n bericht er niet is, brengt het je naar het oudste bericht in het forum. Als dat ook niet bestaat, brengt het je naar het volgende forum waar je een ongelezen bericht hebt.

Als er geen ongelezen berichten zijn, verandert de knop in een 'there-are-no-postings'knop. De 'there-are-no-postings' knop zal veranderen in een 'go-to-next-posting' knop wanneer er weer ongelezen berichten zijn, dus je kunt op die knop drukken als je wacht op een nieuw bericht.

Dit is alles wat je nodig hebt, maar soms maken mensen vergissingen zoals vergeten wat ze allemaal gelezen hebben. Daarom kun je het laatste bericht uit het forum herlezen. Wees niet bang om veel berichtjes te herlezen want je kunt altijd op de 'mark-all-postings-as-read' knop drukken wanneer je je bericht gevonden hebt.

Als je nog verder naar beneden gaat op de pagina zie je een lijst berichten dat beginnt met het eerste berichtje dat je niet gelezen hebt. Berichten die je gelezen hebt zijn gemarkeerd met een R. Berichten met een reactie op ze zijn gemarkeerd met een C. Deze lijst zal je een hint geven van wat er nog te lezen valt, maar normaal is de go-to-next-message-knop de beste manier.

Dan heb je een formulier om een compleet nieuw bericht te schrijven. Dit is anders dan een reactie op een bericht schrijven.

En uiteindelijk, heb je een 'add-this-page-to-your-notes' knop. Gebruik dit als je een berichtje later wilt beantwoorden.

Wanneer je een bericht schrijft, is je tekst afgebeeld zoals in je eigen beschrijving dus misschien wil je URLs erbij schrijven, die worden uiteraard links.

(Onvertaalde toevoeging en verandering:) Om het makkelijker te maken om het forum te lezen, zijn er een paar trucks die je kunt doen. Eerst kun je op de knop Mark all comments as read drukken. Dat zal elk berichtje als gelezen markeren en de reacties erop, zodat je ze niet hoeft te lezen. Hoe dan ook, alleen de berichten in dit forum zullen gemarkeerd worden als gelezen. En als de thread beweegt naar een ander forum en dan terug komt, zullen de berichten in de terugkom-thread niet gemarkeerd zijn als gelezen (het is waarschijnlijk een nieuw onderwerp deze keer...). Het zal ook de reacties op verwijderde berichten volgen.

Als je in een gigantische thread komt en het je niet uitmaakt dat je alle berichtjes mist, kun je op de Mark all subject-alike postings in this thread as read knop drukken. Dit zal alle berichtjes in deze thread-boom markeren als gelezen, zelfs als ze veranderen van forum en dan terug komen of gedelete berichtjes in de ketting hebben. N.B.: Als een andere thread is gestart met hetzelfde onderwerp, zul je het niet overslaan!

Als je in een gigantische thread komt en het je niet uitmaakt dat je nieuwe reacties mist die op een verandert onderwerp kunnen staan, kun je de knopMark all postings in this thread as read indrukken. Dit zal alle berichtjes in deze thread-tree als gelezen aangeven, zelfs als ze verschillende onderwerpen hebben, van forum veranderen en dan terug komen of verwijderde berichtjes in de ketting hebben.

Elftown - Wanneer het niet werkt

Soms werkt Elftown niet goed. Zo'n fout heet een "bug". Het kan een spelfout zijn, misschien doet een knop iets verkeerd of iets kan heel erg verkeerd lijken. Probeer dingen zoals dit in het forum met de titel "Elftown, bugs" te rapporteren. Alle "bug-reports" worden geappreciëerd, maar probeer om heel duidelijk uit te leggen waar je WAT gedaan hebt, wat er gebeurde en wat er zou MOETEN gebeuren.

Slecht voorbeeld: De logout-knop werkt niet.
Beter: Ik druk op de logout-knop, maar als ik op terug druk, kan ik weer de laatste pagina zien.
Te goed: Logout verwijdert de cookies die nodig zijn om in te loggen niet. (Probeer nooit om het probleem op te lossen! Rapporteer precies wat er gebeurt in plaats van dat.)
Goed: Ik druk op de logout knop. Dan druk ik op terug. Dan druk ik op "view messages". Dan worden de berichten weergegeven, ook al ben ik niet ingelogt. Ik gebruik de Bogus browser 6.2 op Superoperatingsystem 7.2.

Web Browsers

Elftown zou perfect moeten werken met de nieuwste versies van Mozilla, Opera en MS Internet Explorer. Het zou in zekere mate moeten werken met andere browsers, maar de laagste prioriteit van de Elftown crew is het aanpassen van Elftown voor "bugs" in oude browsers. Internet Explorer met versie 4.0 en lager werkt niet goed.

Elftown zou perfect moeten werken zonder javascript ingeschakelt. Het zou bruikbaar moeten zijn zonder stylesheets, maar het kan onbruikbaar zijn met een onjuiste uitvoering van stylesheets. Elftown zal PNG-afbeeldingen weergeven, maar als je zonder afbeeldingen kunt, zou het mogelijk moeten zijn om gewoon met Elftown te werken. Elftown zou een beetje bruikbaar moeten zijn zonder afbeeldingen.

Meer hulp

Meer help kan op de wiki gevonden worden. Klik hier voor Nederlandstalige help of hier voor Engelstalige Help.


News about Elftown
Elftown entrance